Ковдри літні та зимові — обираємо кращий варіант

Ми очікуємо від ковдри — бути комфортною: не давати замерзнути та не перегрівати. Щоб вам по справжньому було добре, під час сну, потрібно вибирати її по сезону.  В цьому огляді ми розповімо про вироби для зими та літа.  Можливо, ви відкриєте для себе багато нового. Читаючи ці поради, і купуючи нову зимову або літню ковдру, зможете орієнтуватися не гірше експертів текстильної продукції.

Інформацію для статті надав інтернет-магазин «Дом Коттон», який має багаторічний досвід продажу текстильних виробів, зробили його знавцем в цій галузі.

Які наповнювачі використовують для сезонних ковдр

Зимова ковдра зігріває нас холодними ночами. Тому вона зазвичай дуже тепла та щільна. Для її виробництва використовують матеріали, які мають низьку теплопровідність, щоб зберігати тепло тіла. Використовуються волокна, між якими утворено повітряний прошарок.:

  • природні матеріали, переважно тваринного походження;
  • синтетичні, створені за допомогою спеціальних технологій.

Розглянемо їх докладно:

Пух водоплаваюючої птиці ( гуси, качки, гага) надає виробам такі властивості: зберігає тепло, відштовхує вологу, легкий та м’який.

Чисто пухові вироби зустрічаються рідко та досить дорогі. Додавання невеликого процента пера (30%) здешевлює ковдру, робить її зносостійкою. Чохол з щільної тканини, яка не дає компонентам набивки виступати крізь оболонки (бязь,тік, сатин). Захищає середину від попадання частинок шкіри людини та пилу. Догляд — хімчистка, та періодичне провітрювання.

Вовна, частіше овеча, має невисоку ціну та досить тепла. Ще є варіанти верблюжої, альпаки, та кашеміру. Два останні приклади коштують дорого та вважаються представниками елітних виробів.

Властивості вовни поглинати та випаровувати вологу, зігрівають сухим теплом. Лікувальний ефект отримала завдяки ланоліну в складі волокон. Ви не відчуєте дискомфорт від перегріву, повітря вільно циркулює між шкірою та навколишнім середовищем, зберігаючи нормальний мікроклімат під ковдрою.

Чохол— щільна бавовна або мікрофібра, не дасть вовні проявити свою колючість.

Ці два компоненти зимових ковдр викликають алергію, тому якщо ви схильні до неї краще звернути увагу на гіпоалергенні наповнювачі ковдр.

5f6c939abeb6e.jpg

Синтетичні матеріали стали повноцінною заміною природних. Широке розповсюдження отримали після винаходження поліефірних волокон останнього покоління. Холофайбер, силікон, нанофайбер, комфорель тинсулейт—  похідні поліефіру з різною структурою та формою волокон. Різниця між ними в тому, що одні мають порожнисту структуру, та закручені в спіралі або кульки. Інші волокна в вигляді пружної маси.  Найкращі штучний лебединий пух, мікрогель та тинсулейт — так звані нановолокна, їх діаметр набагато менший за людську волосину. Маючи порожнину всередині, ще краще зберігають тепло, та навіть, що не властиво звичайним синтетичним наповнювачам проводять повітря.

5f6c93a7a4489.jpg

В спеку, ми можемо обмежитися лише простирадлом з комплекту білизни. А якщо ви звикли вмикати на ніч кондиціонер, чи прийшло таке довгоочікуване похолодання, то як створити комфортні умови для сну. Вихід такий — придбати легку літню ковдру. Натуральні рослинні матеріали наповнювача подарують вам незрівнянний комфорт. А такі якості, як гігроскопічність,повітрепроникність, гіпоалергенність та відсутність умов для розмноження бактерій, додадуть користі вашому здоров’ю.

Бавовна — сировина з бавовнику проходить очищення та відбілювання, після цього робиться ніжна та піддатлива.

Бамбук пагони рослини переробляються механічним способом на волокна з яких потім виготовляють наповнювач.

5f6c93c33ec29.jpg

Тенсел — сировину беруть від дерева евкаліпта. Подрібнюють на найменші частинки — целюлозу.  Наповнювач виходить мякий, та зберігає лікувальні властивості евкаліпту.

Шовк середнє між тваринним та рослинним матеріалом. над його створенням працюють тутові шовкопряди. Дорогий та примхливий наповнювач, який до того ж, недешево коштує. Хоча для поціновувачів комфорту він стане необхідним аксесуаром для сну. Його користь очевидна: терморегуляція, завдяки провідності повітря, відштовхує вологу та пил, покращує  стан шкіри та охолоджує її.

В чистому вигляді ці матеріали використовують рідко. Бавовна швидко збивається, а бамбук та тенсел ламкі тому їх комбінують між собою, або додають синтетику. Це покращує їх характеристики та подовжує термін придатності.

Для літніх ковдр кращими чохлами будуть натуральні тканини не затримуючи повітря. доповнять користь одних природних складових іншими.

Існують демісезонні ковдри: синтетичні невисокої щільності, або мікс вовни, бавовни та синтетичних волокон. Вони створені зігрівати, коли приходить перша осіння прохолода.

5f6c93d4e1714.jpg

Догляд за ковдрами

Щоб ковдра служила якнайдовше, ми приготували поради по догляду за нею.

  • Вовна, бавовна, шовк—матеріали, які не можна прати. Здавайте їх у хімчистку після закінчення сезону, а якщо ви користуєтеся ними довше, то раз на три місяці. Плями можна затерти злегка зволоженою губкою. Періодично провітрюйте їх.
  • Синтетика вигідна не тільки в ціні, а й тому, що для неї доступний домашній догляд. Прання на делікатних режимах, 40 градусів, низькі обороти віджиму. Використовуйте рідкі мийні засоби для делікатних тканин, без кондиціонерів. Сушити розправивши на горизонтальній поверхні.
  • Бамбук, евкаліпт, бавовна — прання можливе, але дуже обережне. Щадний режим, не віджимати. Сушити розправленими в горизонтальному положенні.

                         Кращі виробники ковдр в Україні

Велику роль у виборі ковдри грає виробник. Від нього залежить, що буде в вашій ковдрі, чи збігатиметься склад з заявленим на пакуванні. Щоб вам було простіше, ми підібрали на наш погляд, відомі якісним товаром українські торгові марки:

  1.  Viluta;
  2.  Vladi;
  3.  ТЕП;
  4.  Love You;
  5.  Lotus.

Бажаємо вам, приємних покупок. Якщо наша стаття викликала у вас бажання купити ковдру, то ласкаво просимо завітати за посиланням в інтернет-магазин «Dom Cotton».