Гриби шиітаке: незвичайний інгредієнт для ролів

Що любителі японської кухні звикли бачити в ролах? Традиційними складовими є морепродукти, рис, норі і різні соуси. Але, виявляється, рецепти страви можуть містити різноманітні інгредієнти, часом навіть самі екзотичні. Наприклад, в Японії дуже люблять готувати грибні роли. При цьому додають в них не звичні для жителів Європи печериці, а особливі гриби шиітаке.

Що таке гриб шиітаке

Недивно, що багато європейців навіть не чули про існування такого гриба. Його батьківщиною вважаються країни Азії: Японія, Китай, Корея. Навіть зараз, незважаючи на активну взаємодію континентів і глобалізацію, особливої ​​популярності продукт на Заході не знайшов. Хоча гриби знаходяться в списку лідерів серед культивованих, поступаючись за популярністю лише гливам та печерицям.

Шиітаке — деревний гриб. В диких умовах він зростає на повалених деревах і пнях. Зовні гриб досить непоказний: коричневий капелюшок, діаметром приблизно 5-10 см, найчастіше покритий тріщинами. Однак все це компенсується неймовірно вираженим смаком і запахом.

Культивувати шиітаке китайці і японці почали більше 1000 років тому. І досягли в цій справі чималих висот, навчившись вирощувати гриби, які за вмістом корисних речовин ідентичні побратимам, що ростуть у диких умовах.

Історія популярності

Існує цілих дві версії, які пояснюють популярність гриба серед жителів азіатських країн. Перша стверджує, що лікарі Стародавнього Сходу, вивчивши його властивості, визнали звичайний на вигляд гриб чарівним джерелом життєвої енергії «Ци». Продукт став обов’язковим компонентом меню знаті. Вживати його в їжу пропонувалося навіть членам правлячої родини, тому шиітаке стали називати «імператорським» грибом.

За іншою версією, продукт переважно вживався представниками бідних верств населення. В архівах міста Саппоро навіть вдалося виявити указ, який визнає гриб шиітаке «їжею бідних». Також збереглися докази того, що він був улюбленим продуктом японських гейш. Яка б з версій не була правдивою, не можна заперечувати головного: гриб шиітаке користувався незмінною популярністю у жителів східних країн. І не втратив своєї популярності до цих пір.

Гриб шиітаке: концентрат корисних речовин

У давнину японські та китайські цілителі вважали шиітаке панацеєю від багатьох захворювань. І вони мали рацію: концентрація корисних речовин в продукті дійсно висока. Він багатий на вітаміни груп В, С, D, містить калій, кальцій, фосфор, залізо, марганець. А ще в 1969 році доктор Тетсуро Ікекава виявив в них особливий полісахарид — лентинан. Він сприяє підвищенню імунітету і допомагає боротися з різними пухлинами, в тому числі раковими.

Ще одна відмінна риса гриба — низька калорійність. Тому ними можна сміливо ласувати навіть людям, які дотримуються різних дієт. Майстри KILOGRAMM SUSHI PROJECT використовують шиітаке для створення смачних та корисних ролів у Вінниці (https://kilogramm.com.ua/vinnytsia/).

Гриб не тільки вживають в їжу. Японські красуні практикували приготування з шиітаке масок для обличчя. Вони надавали шкірі особливу бархатистість і позбавляли від зморшок. Зараз шиітаке також використовуються при приготуванні ефективних косметологічних засобів.

Як готують шиітаке

В азіатських країнах гриб використовується у якості інгредієнта для:

  • супів;

  • соусів;

  • гуляшу.

Іноді його навіть додають в йогурти і різні напої! Але основне блюдо з додаванням корисного інгредієнта, яке користується незмінною популярністю на Заході, — це роли. Щоб вони вийшли дійсно смачними, необхідно правильно підготувати продукти. Кухарі Кілограм Суші Проджект точно знають, як це робити.

Для приготування різних страв зазвичай використовуються капелюшки. Ніжка відрізняється волокнистою структурою і вважається занадто жорсткою. Вона використовується виключно при варінні бульйонів, так як здатна надати їм надзвичайно сильний грибний аромат і смак.

В роли зазвичай додають свіжі гриби, однак при необхідності використовують сушені. Продукт необхідно попередньо відварити, підсмажити або настояти в окропі. Але варто пам’ятати, що при довгій тепловій обробці навіть спочатку м’які капелюшки стають жорсткими.

У меню Кілограм Суші Вінниця ви знайдете роли з різноманітними начинками. Ми використовуємо лише найякісніші та найсмачніші продукти.