Де здати аналіз на каріотип у Києві з розшифровкою результату?

Коли сімейна пара починає замислюватися про дітей, чоловік і жінка мріють про здорове потомство і щасливу велику родину. Однак, радість батьківства і материнства доступна не для всіх. Існує кілька десятків причин, які викликають порушення фертильності і призводять до безпліддя. Одна з найпоширеніших причин — генетичні порушення.

Щоб виключити генетичну природу безпліддя, проводиться спеціальна діагностика — дослідження на каріотип. Каріотипування у багатьох розвинених країнах є обов’язковою діагностичною процедурою, яку проходять чоловіки і жінки, які планують створення сім’ї.

Каріотип — що це таке?

Каріотип — це хромосомний набір людини. Якщо не вдаватися у подробиці, можна сказати, що це свого роду «генетичний паспорт» людини, у якому міститься основна інформація про гени. У нормі у людини 46 хромосом (по 23 від обох батьків). Зустрічаються випадки перестроювання у хромосомному наборі, про які людина може навіть не підозрювати. Однак, саме під час вагітності такі дефекти «спливають» назовні і регулярно стають причиною викиднів, вагітності, що завмерла, появи на світ дітей з важкими генетичними аномаліями і відхиленнями.

Внести корективи у каріотип людини неможливо. Однак лікарі мають можливість виявити наявні дефекти каріотипа, точно визначити причину порушень фертильності та підібрати адекватне лікування та заходи для усунення даної проблеми. Досить часто при визначенні серйозних дефектів за результатами каріотипування пари, пацієнтам рекомендується проведення ЕКО, а також участь в донорських програмах.

Кому рекомендовано дослідження каріотипу?

Каріотипування — не надто поширений метод дослідження. Аналіз на каріотип найчастіше проводиться за певними показниками і призначається лікарем. Найбільш часті причини і показання для дослідження каріотипу:

  • первинне або повторне безпліддя (в тому числі неясного генезу);
  • звичне невиношування вагітності;
  • рання менопауза;
  • народження дітей з вадами розвитку (або мертвонароджених дітей);
  • відхилення у показниках спермограми партнера.

Для отримання максимально точних результатів дослідження рекомендується здача крові на аналіз у першій половині дня. Правило щодо забору матеріалу для дослідження натще відсутня. Навпаки, лікарі-лаборанти рекомендують приходити у лабораторію в стані ситості.

За місяць до дослідження рекомендується відмовитися від:

  1. прийому антибіотиків та інших сильнодіючих лікарських препаратів;
  2. вживання спиртних напоїв за 2-3 тижні до аналізу.
  3. Якщо напередодні діагностики один з партнерів захворів на грип або ГРВІ, процедуру варто перенести і провести через 2-3 тижні після одужання.

Де пройти дослідження каріотипу у Києві?

Найчастіше аналіз на каріотип рекомендує лікар-генетик. У більшості випадків парі рекомендується молекулярне каріотипування, що дозволяє визначити більшість порушень і відхилень в каріотипі. У разі необхідності генетик призначає додаткові допоміжні методи дослідження.

Якщо виникла необхідність здати аналіз на каріотип, сміливо звертайтеся до лабораторії ІГР ЛАБ. У нас працюють лікарі-генетики, репродуктологи, лаборанти вищої категорії з використанням сучасного обладнання. Це дозволяє швидко і безпечно виконати забір крові для аналізу і провести дослідження з отриманням максимально точних результатів.